آموزش ابزارآلات

واسکازین چیست؟ تفاوت واسکازین با روغن موتور

تفاوت واسکازین با روغن موتور

واسکازین، روغن گیربکس و یا روغن جعبه دنده، نام های مختلف یک روغن می باشند و در واقع به روغن جعبه دنده، در زبان روسی واسکازین می گویند و تنها تفاوت، در نام آنها است و عملکرد یکسانی دارند.

این روغن، برای خودرو بسیار مهم می باشد و برای روانکاری قطعات خودرو مانند: جعبه دنده دیفرانسیل مورد استفاده قرار می گیرد و بدون آن عملکرد درستی نخواهد داشت. تمام قطعات خودرو باید به صورت روان کار کنند، زیرا در غیر این صورت بین آن ها خوردگی و اصطکاک به وجود می آید. در واقع استفاده از آن بسیار مهم و ضروری می باشد.

از دیگر خواص این روغن، خاصیت خنک­ کنندگی و توانایی انتقال قدرت از موتور مانند یک سیال لزج می باشد.

واسکزین چیست

واسکازین و یا روغن جعبه دنده، برای بهینه سازی قطعات خودرو بسیار مهم می باشد و در ذیل به بررسی وظایف این روغن می پردازیم:

روانکاری قطعات

گیربکس، یکی از قسمت های خودرو می باشد و از قطعات فلزی تشکیل شده است و برای هماهنگ کار کردن این قطعات باید بین آن ها روغن وجود داشته باشد. به همین دلیل برای روان تر کار کردن قطعات فلزی گیربکس، استفاده از واسکازین، لازم و ضروری است.

کمک به خنک کنندگی قطعات

یکی دیگر از وظایف مهم این روغن، خنک کنندگی قطعات می باشد، زیرا قطعات در حین کار کردن، حرارت زیادی از خود تولید می کنند و در صورت عدم خنثی شدن این حرارت، دیگر واشرها و قطعات پلاستیکی درون گیربکس دچار آسیب و خرابی می شوند.

به همین دلیل، خنثی کردن حرارت ناشی از کار کردن قطعات یکی از وظایف بسیار مهم روغن واسکازین می باشد و برای جلوگیری از بروز مشکل و آسیب در موتور خودرو و جعبه دنده و همچنین خنک کنندگی و روان کنندگی قطعات از این روغن استفاده کنید.

کمک به خنک کنندگی قطعات

کمک به خنک کنندگی قطعات ماشین

ضد سایش و خوردگی

قطعات فلزی داخل گیربکس، در حین کار کردن دچار سایش و خوردگی می شوند و این روغن مانند یک لایه ی محافظ برای قطعات گیربکس از سایش و خوردگی قطعات جلوگیری می کند و باعث بالا رفتن طول عمر مفید قطعات درون گیربکس خودرو می شود.

افزایش سرعت و قدرت

از دیگر وظایف این روغن، افزایش سرعت و قدرت حرکت می باشد، زیرا باعث می شود که دنده با قدرت بیشتری تعویض شود.

انواع اصلی روغن‌های واسکازین با توجه به کاربردشان

این روغن ها، دارای دو نوع می باشند و در ذیل آن ها را توضیح می دهیم:

  • برخی از این روغن­ها برای روانکاری قطعات دیفرانسیل و همچنین جعبه دنده­ های دستی مورد استفاده قرار می گیرند.
  • نوع دیگری از روغن­ها وجود دارد و برای روانکاری جعبه دنده و یا گیربکس اتومات استفاده می­ شوند.
انواع اصلی روغن‌های واسکازین

انواع اصلی روغن‌های واسکازین برای خودرو

تفاوت روغن واسکازین با روغن موتور

اجزای تشکیل دهنده ی روغن موتور، سهام پایه و مواد افزودنی، می باشد و قسمت های مختلف احتراق کننده داخلی به وسیله ی روغن موتور، روانکاری می شوند و در برابر خوردگی از این قطعات نگه داری می کند و علاوه بر این موارد، باعث خنک کنندگی موتور هم می شود.

سهام پایه و اصلی، باعث کنترل ویسکوزیته روغن و مواد افزودنی باعث محافظت از قطعات اصلی در برابر خوردگی می شوند.

همچنین، با توجه به کم کردن اصطکاک و ساییدگی فطعات خودرو، باعث جذب آلودگی و ذرات لجنی رسوب شده می شود.

ولی توجه داشته باشید که، روغن واسکازین برای گیربکس و دیفرانسیل مورد استفاده قرار می گیرد و با توجه به ترکیباتی دارد که از چرخ دنده ها در برابر فشار محافظت می کند.

در واقع، تفاوت این دو روغن در کاربرد آن ها در خودروهایی با دنده های متفاوت می باشد. روغن واسکازین بیشتر در خودروهایی با دنده اتوماتیک و از روغن موتور در خودروهایی با دنده دستی مورد استفاده قرار می گیرند عملکردی متفاوت را اجرا می کنند.

کاربردهای گیربکس دستی و گیربکس یا جعبه دنده اتوماتیک مشابه یکدیگر می باشند و با تعویض دنده، افزایش قدرت و سرعت و حرکت امکان پذیر می‌شوند، ولی تفاوت آن ها برای شیوه ی انتقال قدرت با توجه به نوع روغن گیربکس خودرو می‌باشد.

خواص روغن گیربکس دنده دستی خودرو

میزان ویسکوزیته و غلظت بالا، از ویژگی های این روغن می باشد و به وسیله ی همین غلظت بالا، کل سیستم را در پوشش خود قرار می دهد و به خنثی شدن فشار وارد شده بر دنده ها کمک کند.

دیگر اینکه، در برابر گرما دارای مقاومت بالایی می باشد و نقطه جوش بالا از خواص مهم روغن گیربکس از این نوع است، زیرا در زمان تماس دنده ها به هم، سطح آن ها داغ می شود و حرارت از دنده ها انتقال می دهد و در حفاظت از دنده ها نقش مهمی ایجاد می کند.

دیگر خاصیت روغن دنده در دنده های دستی، داشتن مقاومت بالا در برابر فشار بالا می باشد و به این دلیل است که در عملکرد دنده های دستی،فشار بالایی بر دنده ها وارد می شود و درگذشت زمان این فشار باعث خوردگی دنده ها می شود.

استفاده از این روغن یکی از راه های بالا بردن مقاومت و داشتن پایداری در برابر فشار بالا، می باشد.

روغن گیربکس دنده دستی

روغن گیربکس دنده دستی خودرو

زمان تعویض روغن واسکازین و روغن خودرو

زمان تعویض این روغن ها بسیار مهم می باشد، زیرا باعث افزایش طول عمر گیربکس می شود و عواملی مانند: شرایط آب و هوایی، نوع روغن، نوع عملکرد و گیربکس خودرو، در زمان تعویض روغن واسکازین بسیار تاثیر گذار هستند.

معمولا، زمانی که دیسک و صفحه کلاچ در خودرو عوض می شود، روغن گیربکس را هم باید تعویض کنید.

در یک خودرو دستی، صفحه کلاچ بعد از کارکرد ۱۰۰ هزار کیلومتری در جاده و داخل شهر، باید تعویض شود، ولی در خودرو با دنده اتومات، این روغن هر ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار کیلومتر باید عوض شود.

در زمان تعویض صفحه کلاج، کل گیربکس باز می شود و در نتیجه روغن مربوطه هم باید عوض شود.

علایم نشان دهنده زمان تعویض روغن گیربکس

حالت عادی، رنگ این روغن قرمز می باشد و با قهوه ای شدن رنگ آن باید تعویض شود و با بررسی مایع نشتی در زمان تعویض مشخص می شود.

رنگ روغن واسکازین

روغن گیربکس، یک مایع به صورت صاف و یک دست می باشد و بالمس کردن، روغنی و چرب بودن آن احساس می شود.

دارای بویی شبیه به بوی نفت می باشد و شباهت زیادی بین این روغن، روغن موتور و روغن ترمز وجود دارد. وقتی بوی روغن گیربکس شبیه به بوی روغن سوخته شود، می بایست که آن را تعویض کنید.

با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله، واسکازین وظیفه ی مهمی برای قطعات خودرو دارد و در صورتی که این روغن در خودرو وجود نداشته باشد، قطعا عملکرد قطعات خودرو مختل می شود.

به این نکته توجه داشته باشید که، حتما این روغن را با توجه به نوع گیربکس خودروی خود خریداری کنید تا از بیشترین کیفیت و کارایی برخوردار باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *