آموزش ابزارآلات

شیارزن چیست و چه کاربردی دارد؟

دستگاه شیارزن در کارساختمانی

شیارزن، یک دستگاه است و به وسیله ی آن می توانید شیارهایی برای برش های قوی، برش کف، برش دیوار، ایجاد حفره در دیوار و کار گذاشتن لوله درون دیوار و کف ایجاد کنید و در دو نوع برقی و دستی تولید و در بازار ارائه می شود.

در انجام کارهای ساختمانی و برق کاری، برای عبور سیم و کابل ها و حتی لوله ها در دیوار و کف باید یک سری شیارهایی را ایجاد کنیم و این شیارها را باید به وسیله ی دستگاه شیارزن انجام بدهیم و با توجه به مکانیزم کاری که دارد برای اجرای کارها، با کیفیت و دقت بالا به ما کمک بسیار زیادی می کند.

این دستگاه ها با توجه به نوع دستی و برقی که دارد، بر اساس نوع تیغه کارایی مختلفی پیدا می کند و به این صورت است که با تغییر تیغه ی دستگاه می توانید به راحتی نوع کاربرد آن را تغییر دهید.

این شیارزن ها، جهت آسان کردن کار کاربران و ایجاد شیار بر روی دیوار استفاده می شود و برای کارهایی مانند پنهان کردن لوله و یا سیم برق در داخل دیوار بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و با توجه به کاربردشان دارای انواع: شیارزن دیوار، شیارزن برق کشی، شیارزن سنگ، شیارزن سرامیک، شیارزن فلز، شیارزن کاشی، شیارزن ام دی اف و … می باشند.

اجزای تشکیل دهنده شیارزن

این دستگاه هم مانند دیگر دستگاه های کاربردی، دارای اجزای تشکیل دهنده ای می باشد و شامل: گیربکس، گارد محافظتی آلومینیومی، صفحه گرانیت بر و بلبرینگ موتور و شیار زن ها می باشد و این شیارزن ها هم بر اساس مکانیزم کارکرد دارای دو نوع تک تیغ و دو تیغ هستند.

تفاوت شیارزن تک تیغ و شیارزن دو تیغ

شیارزن ها بر اساس مکانیزم؛ دارای دو مدل تک تیغ و دو تیغ هستند و تفاوت آن ها هم به این صورت است که شیارزن های دو تیغ قابلیت تنظیم ابعاد برش را دارند و کاربران می توانند برش را در اندازه و ابعاد دلخواه تنظیم کنند.

همچنین امروزه، مدل هایی از شیارزن ها وجود دارد و گرد و غبار در طی فرایند برش را جمع آوری می کنند و دیگر اینکه دارای نشانگر لیزری برای دقت بیشتر در برش می باشند.

انواع شیارزن

انواع شیارزن و دقت برش انها

انواع شیارزن

شیارزن های موجود در بازار دارای انواع مختلفی می باشند و در ذیل به بررسی آن ها می پردازیم:

شیارزن نجاری یا شیارزن چوب

در کارهای نجاری از این نوع شیارزن ها، جهت شکاف در چوب و ام دی اف برای برخی اتصالات استفاده می شود و دارای ضخامت بیشتر و دندانه های ناموزن هستند.

شیارزن بتن

یکی از سطوحی که به وسیله ی شیارزن ها می توانید شکافی ایجاد کنید، بتن می باشد و برای انجام دادن این کار بهتر است از تیغه های مناسب با آن که الماسه هستند استفاده کنید.

دقت داشته باشید که زمانی که قصد شیار زنی بر روی سطوح سخت مانند بتن، سرامیک و … را دارید، علاوه بر تعویض تیغه باید از دستگاه های قوی تر که قدرت موتور بالاتری دارند استفاده کنید، که در زمان کار به بالشتک و آرمیچر دستگاه فشار وارد نشود.

شیارزن سرامیک

از این دستگاه ها، برای ایجاد شیار بر روی سرامیک استفاده می شود و دارای تیغه هایی از جنس فولاد الماسه هستند و برای دیگر سنگ ها مانند مرمر و کاشی هم استفاده می شود و در زمان کار کردن باید تیغه ی در حال چرخش را با ریختن آب روی آن خنک نگه دارید.

شیارزن زمین

زمین ممکن است دارای پوشش آسفالت باشد و برای ایجاد شیار بر روی آن به دستگاه های شیار زن نیاز می باشد و به کمک آن می توانید به راحتی و با سرعت کارهای شیارزنی را انجام دهید و اصطلاحا به آن شیارزن آسفالت نیز گفته می شود.

به این نکته توجه داشته باشید که، شیارزن های آسفالت بر، دارای طراحی متفاوتی می باشند و ابعاد و موتور مکانیکی بزرگ تری نسبت به دیگر شیارزن های معمولی دارند و تیغه های آن ها نیز دارای قطر بیشتری می باشد.

شیارزن دیوار

شیارزن های دیوار دارای ابعاد کوچک تری نسبت به شیارزن ها کف می باشند، ولی از نظرمکانیزم، نوع یک تیغه و دو تیغه دارند و معمولا برای کارگذاری لوله در دیوار استفاده می شوند.

شیارزن باغبانی

معمولا، این نوع شیارزن برای کار گذاشتن لوله های آب در کنار زمین باغبانی مورد استفاده قرار می گیرد و دیگر اینکه برای علامت گذاری در کاشت و کشت محصول نیز کارایی دارد.

شیارزن برق کشی ساختمان

این دستگاه برای شکاف خطوط علامت کشیده استفاده می شود و البته که کار کردن در دیوارهای بتنی سخت می باشد.سیم کشی، انتقال کابل و لوله های خرطومی در دیوارهای سیمانی و یا کف یکی از کارهای حوزه ی برق کاری می باشد و برای اجرای این کار به یک ابزار مناسب که همان شیارزن می باشد نیاز داریم.

قدرت ماشین شیارزنش

قدرت ماشین شیارزنش در برش

ویژگی های دستگاه شیارزن

این دستگاه ها برای راحتی کار کاربران می باشد و دارای ویژگی هایی هستند که در ذیل بیان می شود:

  • به دلیل خاصیت دسته D شکل ارگونومیک آن، کاربران در حین استفاده احساس خستگی نمی کنند.
  • دارای موتوری قدرتمند، همراه با بالشتک و آرمیچر استاندارد می باشد
  • برای داشتن دستگاهی با طول عمر بالا، لازم است از دستگاه هایی که قطعات ضد غبار دارند، استفاده کنید.
  • شیارزن ها، می توانند با دیسک هایی به قطر ۱۱۵ تا ۲۳۰ میلی متر کار کنند و انتخاب قطر به عمق شیار و متریال مورد نظر شما بستگی دارد.
  • سرعت این شیار زن ها تقریبا دو برابر بیشتر از دستگاه های فرز می باشد و استفاده از آن ها باعث صرفه جویی در وقت و زمان می شود.
  • بدنه این دستگاه یک قاب دارد و به وسیله ی این قاب می توانید، ابزار را به دیوار محکم فشار دهید.
  • بسیاری از این شیار زن ها دارای قابلیت تنظیم پهنا و عمق برش می باشند و باعث افزایش دقت و تسلط کاربران می شود.

نکات ایمنی در کار با دستگاه شیارزن

  • وارد کردن فشار زیاد به دستگاه، باعث کاهش عملکرد صحیح آن می شود و به این نکته توجه داشته باشید که، حرکت تیغه باید مخالف حرکت کاربر باشد.
  • در صورت از پایین به بالا بودن حرکت کاربران، تیغه باید در خلاف عقربه های ساعت حرکت کند.
  • در صورتی که دستگاه شما محفظه ی جذب گرد و غبار ندارد، بهتر است که سطح کار را قبل از برش با آب خیس کنید و از ماسک هم استفاده کنید.
  • قبل از استفاده از دستگاه، حتماً از دستکش ایمنی و عینک محافظ استفاده کنید.
  • در صورتی که، دستگاه شما آپشن هایی مانند کلید تعویض دیسک، محافظ استارت مجدد و … ندارد، حتما از خاموش بودن دستگاه در زمان تعویض تیغه اطمینان داشته باشید.
  • در صورت خاموشی دستگاه و شروع مجدد، مراقب کنترل سرعت باشید.
نکات ایمنی در کار با دستگاه شیارزن

نکات ایمنی در کار با دستگاه شیارزن در برشکاری

نکات مهم در خرید شیارزن

در زمان خرید این دستگاه باید به یک سری نکات توجه داشته باشید:

  • توان و قدرت شیارزن بسیار مهم می باشد و دستگاه های قدرت بالاتر، دارای قیمت بیشتری هم می باشند.
  • سرعت دستگاه باید به صورتی باشد که بتوانید به راحتی از آن استفاده کنید.
  • یرخی از شیارزن ها دارای محفظه ی ضد گرد و غبار هستند و این محفظه از ورود گرد و غبار به دستگاه جلوگیری می کند و طول عمر دستگاه و کارایی آن را بالا می برد.
  • ابعاد و اندازه ی دستگاه دارای تأثیر مستقیم برقطر دیسک یا صفحه برش دستگاه دارد.
  • یکی از مهم ترین نکات در خرید دستگاه، طراحی ارگونومیک و استاندارد بودن آن می باشد و باید با تکیه بر تأییدیه ها و استانداردهای جهانی به ویژه در قسمت دسته دستگاه تولید شده باشد.
  • شرکت تولیدکننده و یا برند دستگاه نیز دارای اهمیت بالایی می باشد.
  • گارانتی و خدمات پس از فروش دستگاه هم بسیار مهم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *