آموزش ابزارآلات

دیمر چیست؟

کلید دیمر دار روی دیوار سنگی

دیمر، یک وسیله ی بسیار کاربردی برای استفاده در بسیاری از پروژه های الکترونیکی مانند دریل و پیچ گوشتی، فرز و بلوورهای صنعتی می باشد و برای کم و زیاد کردن نور چراغ ها از آن استفاده می کنند و شدت نور منابع روشنایی را کنترل می کنند.

در واقع دیمر در مدار دستگاه به صورت سری قرار می گیرد و ولتاژ را کنترل می کند و از دیگر کاربردهای آن می توان به کنترل ولتاژ و تغییر سرعت گردش موتورهای الکتریکی، کنترل میزان روشنایی و … اشاره کرد و ابزارهایی که مجهز به کلید دیمر می باشند، امکان تثبیت ولتاژ یا سرعت دستگاه را برای کاربران فراهم می کنند، مخصوصا زمانی که به ولتاژ ثابت نیاز دارید.

از این وسیله، استفاده های زیادی مانند: یک کلید روشنایی برای کاربری خانگی تا واحدهای برق قدرت که در ساختمان‌های بزرگ تئاتر یا روشنایی های خارجی ساختمان هستند می کنند و همه ی این کارها در طیف وسیع کارایی دیمر ها می باشد.

ترایاک یک قسمت الکترونیکی می باشد و نقش بسیار مهمی برای دیمر دارد و مانع عبور قسمتی از موج متناوب ولتاژ ورودی می‌شود. در واقع، دیمر مانند یک سری با مصرف کننده قرار می‌گیرد و ولتاژ ورودی را کنترل می‌کند و در ظاهر به یک کلید معمولی شبیه می باشد و دارای دو ترمینال خروجی است.

شکل دیمر به این صورت است که یک رشته سیم وارد یکی از ترمینال‌های پشت دیمر می‌شود و یک رشته سیم فاز به عنوان خروجی، از ترمینال دیگر پشت دیمر به چراغ و یا هر مصرف کننده وارد می شود و دیگر اینکه، سیم نول هم بدون وارد شدن به کلید دیمر، مستقیم به چراغ وصل می‌شود.

مرد برق کار در حال نصب کلید دیمر دار به روی دیوار

مرد برق کار در حال نصب کلید دیمر دار به روی دیوار

شرایط استفاده از دیمر

به این نکته توجه داشته باشید که اگر می خواهید از دیمر استفاده کنید، باید بدانید که پروژکتورها و یا چراغ های مورد نظر و روشنایی باید قابلیت استفاده از دیمر را داشته باشند. دقت داشته باشید که بیشتر لامپ‌های کم مصرف دارای این ویژگی نمی باشند و در حالی که لامپ‌های رشته ای دارای این ویژگی هستند.

مزایای استفاده از دیمر

یکی از مهم ترین مزایای استفاده از دیمرها، صرفه جویی در مصرف انرژی است و با کم کردن ولتاژ ورودی چراغ ها، انرژی الکتریکی کمتر مصرف می شود و همچنین باعث افزایش عمر مفید چراغ ها می شود.

این ویژگی به این صورت است که، کاهش ولتاژ چراغ باعث کم شدن توان ورودی به لامپ و در نهایت کم شدن استرس وارد شده بر روی قطعات می شود و به همین دلیل سبب افزایش طول عمر چراغ ها می شود.

مرد برق کار در حال تنظیم دیمر

مرد برق کار در حال تنظیم دیمر

انواع دیمر

دیمرها، دارای سه نوع مکانیکی، لمسی و هوشمند می‌باشند و دیمر های مکانیکی ساده ترین نوع دیمر هستند و قابل نصب و استفاده به سیم کشی ساختمان می‌باشند و دارا دو شکل کشویی و گردان در بازار موجود می باشند.

دیمرهای لمسی نوع مدرن و پیشرفته تر دیمرهای مکانیکی می باشند و ویژگی آن ها نسبت به دیمر مکانیکی، ظاهر زیبای آن است.

دیمر های هوشمند هم، در یک سیستم روشنایی و نورپردازی به روز مورد استفاده قرار می گیرند و در زمان تابش نور خورشید به داخل ساختمان، نور چراغ ها به صورت اتوماتیک کاهش پیدا می کند و در زمان کم شدن تابش خورشید، نور منابع روشنایی اضافه می‌شود و در مصرف انرژی الکتریکی بیشترین صرفه جویی انجام می شود.

تفاوت دیگر دیمرهای هوشمند نسبت به دیگر دیمرها در این است که به صورت دستی تنظیم می شوند، با کمک ریموت کنترل، اینترنت، اپلیکیشن موبایل نیز کنترل می شوند. در ذیل انواع دیمر را به صورت کامل توضیح می دهیم:

دیمر مکانیکی

دیمرهای مکانیکی ساده ترین نوع دیمر می باشد و به وسیله ی یک پیچ قابلیت کم و زیاد کردن و تنظیم ولتاژ را دارند و برای لامپ های روشنایی مورد استفاده قرار می گیرد و به راحتی میزان روشنایی را کم و زیاد می کنید.

برای نصب این دیمر به تغییر و دستکاری در سیم کشی ساختمان نیازی ندارید و به راحتی به سیستم قدیمی ساختمان اضافه می شود.

یکی دیگر از کاربردهای این دیمر، برای تنظیم سرعت گردش موتور می باشد و مورد استفاده قرار می گیرد.

ذخیره انرژی به کمک روشن کردن کلید دیمر دار

ذخیره انرژی به کمک روشن کردن کلید دیمر دار

دیمر لمسی

این مدل دیمر، از نوع مکانیکی آن پیشرفته می باشد و دستگاه ولتاژ را به صورت اتوماتیک تنظیم و تغییر می دهد و یکی از کاربردهای آن برای تغییر روشنایی صفحه تلفن های همراه می باشد و با تغییر میزان نور به صورت خودکار تغییر می کند.

دیمر هوشمند

این دیمر به دلیل قیمت بالایی که دارد، معمولا در خانه های هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد.

نحوه کنترل سرعت با دیمر

دیمر بر روی ابزارالاتی مانند پیچ گوشتی، فرز، دریل و … هم وجود دارد و به وسیله ی آن می توانید سرعت را کنترل کنید و هرچه فشار بیشتری به کلید وارد کنید، سرعت بالا تر می رود و برعکس آن هرچه میزان فشار وارده را کمتر کنید از سرعت آن کم می شود.

کنترل و تنظیم سرعت به وسیله ی مقاومت الکتریکی انجام می شود و این مقاومت به شکل متغیر عمل می کند و با کاهش آن سرعت به ولتاژ منبع تغذیه نزدیک می شد و بالا می رود و ولتاژ کمتر می شود و در نهایت سرعت کاهش پیدا می کند.

خاموش کردن نور

خاموش کردن نور

انواع کلید دیمر در ابزارالات

در ادامه مقاله به انواع کلید دیمر در ابزارالات می پردازیم.

کلید دیمردارالکترونیکی

کلید دیمر یکی از انواع ابزارآلات می باشد که دارای قابلیت تنظیم و سرعت است و با حرکت می توانید سرعت را به مقدار مورد نظر ثابت کنید و برای وسایلی مانند: پیچ گوشتی، دریل، انواع اره و … مورد استفاده قرار می گیرد.

یک نوع دیگر کلید دیمر دار الکترونیکی است و برای سنگ فرز، اره های عمودبر پیشرفته، فرز انگشتی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

کلید کنترل سرعت گازی

زمانی که با یک ابزار برقی بدون دیمر کار می کنید، با وصل شدن به منبع تغذیه دستگاه در بیشترین سرعت خود کار می کند و برای حل این مشکل از کلید کنترل سرعت گازی استفاده می کنند و این سیستم باعث می شود که فشار آرام بر روی دکمه سرعت می شود و هرچه میزان فشار وارد شده کمتر شود، سرعت هم کمتر می شود و در این حالت در زمان کار بر روی قطعه ی مورد نظر کنترل سرعت فراهم می شود.

کلید دیمر سیاه رنگ

کلید دیمر سیاه رنگ

کاربرد دیمر در ابزار آلات

در ذیل کارایی و کاربرد انواع دیمر را بیان می کنیم:

  • کنترل سرعت ابزارآلات با استفاده از دیمر
  • آشنایی با انواع کلید دیمر در ابزار آلات
  • کلیدهای دیمردار
  • کلیدهای کنترل سرعت گازی

با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله با انواع دیمر و کاربرد آن آشنا شدید و به اهمیت وجود آن پی بردید و متوجه شده اید که برای استفاده در کدام یک از دستگاه ها موثر و مفید می باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *