آموزش ابزارآلات

سیفون چیست

سیفون چیست

سیفون جزء وسایلی است که امروزه در زندگی روزمره انسان ها دارای کاربرد بسیاری می باشد و بیشتر برای امور مربوط به فاضلاب است و مورد استفاده قرار می گیرد. سیفون به این صورت کار می کند که بعد از هر بار تخلیه فاضلاب مقداری آب را در داخل خود نگه می دارد و این مایع باعث قطع ارتباط فضای داخلی لوله فاضلاب و چاه با فضای داخل ساختمان می شود و به همین دلیل از ورود بوع نا مطبوع به داخل ساختمان و سرویس بهداشتی جلوگیری می کند.

به این مایع باقی مانده در داخل سیفون، آب بند می گویند و در واقع، عمق آب بندی ارتفاع ستون آبی است و بین قسمت سرریز و عمق گلوی سیفون قرار گرفته است و مهم ترین بخش شترگلو یا سیفون آب‌ بند می باشد.

روش کار سیفون:

روش کار سیفون بسیار ساده می باشد و با توجه به سطح آب داخل سیفون در حالت عادی و قبل از تخلیه فاضلاب به داخل آن در سطح یکسانی قرار می‌گیرد. بعد از تخلیه ی فاضلاب وسایل بهداشتی مانند: توالت، حمام و … ارتفاع آب در در داخل سیفون از شاخه ی B کم کم زیاد ‌می‌شود و در شاخه C نیز به طور همزمان تا زمانی که سطح آب و فاضلاب به سر ریز لوله خروجی سیفون ها یعنی به سطح D برسد و در آنجا تخلیه شود بالا می آید و از این لحظه به بعد آب ورد شده از لوله ی خروجی آن خارج می شود.

انواع سیفون:

سیفون ها با توجه به سرویس های مختلف بهداشتی دارای انواع مختلفی می باشند و رایج ‌ترین نوع سیفون، p و s است و هر کدام از آن ها به اشکال مختلفی ساخته ‌و ارائه می‌شوند.

ولی توجه داشته باشید که کارآمد ترین آن ها سیفون P است و به سیفون شتر گلو نیز معروف می باشد و دارای کاربرد بسیار زیادی نیز است و برای اتصال به دست‌شویی، حمام، لگن، آبریز و شیر آب خوری مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع سیفون

انواع سیفون

انواع سیفون از نظر عمق:

سیفون‌ها را از نظر عمق نیز دارای دو نوع ‌می‌باشند و یکی از آنها برای آب ‌بندی معمولی می باشد و عمق آب‌ بندی آن حدود ۵ سانتی متر است و بسیار مناسب و کارآمد است و دیگری سیفون با آب ‌بندی عمیق و حدود ۱۰ سانتی متر است و نیز دارای کاربرد خود می باشد.

سیفون چربی‌گیر:

یکی از انواع آن، سیفون چربی گیر می باشد و در مواردی که احتمال ورود چربی از سینک‌های ظرف شویی به داخل سیستم فاضلاب وجود داشته باشد باید در بین لوله فاضلاب سینک‌ های ظرف شویی این سیفون، نصب شود و از ورود روغن و چربی به فاضلاب جلوگیری کند. این سیفون روغن و چربی را در خود نگه دار می کند. چربی ورودی به داخل این سیفون در اثر تاثیر آب سفت ‌می‌شود و به صورت دوره ای با بلند کردن سینی مشبک خارج ‌می‌شود.

سیفون راه ‌بند:

یکی دیگر از انواع سیفون، سیفون راه بند می باشد و در مجرای تخلیه‌ ی فاضلاب ساختمان به شبکه فاضلاب شهری برای جلوگیری از نفوذ گازهای مضر موجود در شبکه فاضلاب شهری به داخل سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان نصب می شود.

انواع سیفون از نظر عمق

انواع سیفون از نظر عمق

علل از بین رفتن آب ‌بندی سیفون:

معمولا بعد از مدتی سیفون‌ها دچار خرابی می‌شوند و ممکن است آب بندی آن، بر اثر هواکش نامناسب شبکه فاضلاب و به دنبال آن به وجود آمدن اختلاف فشار در دو طرف مایع سیفون از بین از بین برود.

به طور کلی، ممکن است از بین رفتن آب بندی سیفون ها در اثر عوامل ذکر شده در ذیل باشد:

  • سیفوناژ: یعنی تولید فشار کمتر از اتمسفر در قسمت خروجی سیفون در سیستم فاضلاب و باعث تخلیه یاب داخل سیفون شود. این اتفاق شامل سیفوناژ غیر مستقیم و سیفوناژ مستقیم می باشد.
  • تبخیر شدن آب سیفون: تبخیر آب سیفون، یک پدیده ی طبیعی می باشد و در شرایط عادی چندین روز طول ‌می‌کشد تا آب داخل سیفون‌ها تبخیر شود و معمولا با استفاده مجدد از وسایل بهداشتی مثل حمام، دستشویی و توالت این مشکل برطرف ‌می‌شود.
  • اثر باد: بادهای شدیدی که از دهانه ی خروجی لوله‌های هواکش فاضلاب در بالای بام عبور ‌می‌کند، آب ‌بندی سیفون را تحت تاثیر قرار می دهد و آن را از بین می برد
  • کشش لوله هی مویین: این اتفاز زمانی رخ می دهد که، یک جسم خارجی مانند پارچه از داخل سیفون به طرف مجرای خروجی آن آویزان شود و تمام آب را از بین ببرد.
فواید و معایب استفاده از سیفون

فواید و معایب استفاده از سیفون

فواید و معایب استفاده از سیفون:

 یکی از مهم ترین فواید استفاده از سیفون، جلوگیری از ورود گاز فاضلاب و حشرات موذی به ساختمان می باشد و از بوی نا مطبوع جلوگیری می کند. همچنین، جلوی ورود سوسک ها را هم می گیرد، زیرا زمانی که سیفون در لوله فاضلاب وصل باشد سوسک ها دیگر نمی توانند از آن عبور کنند و وارد توالت و حمام شوند.

از معایب استفاده از سیفون این گرفتگی لوله است و به خاطر وجود خمیدگی در آن احتمال گرفتگی لوله افزایش می یابد و اکثرا، گرفتگی لوله ها نیز در بخش سیفون اتفاق می افتد، به همین دلیل باید دقت کنید که آشغال و مواد اضافه وارد لوله فاضلاب نشوند و همچنین در توالت پس از هر بار استفاده مقداری آب ریخته شود تا فضولات داخل سیفون باقی نماند.

سیفون توالت یا فلاش تانک:

به این نکته توجه داشته باشید که، برخی به اشتباه تصور می کنند سیفون توالت همان فلاش تانک می باشد. در واقع فلاش تانک، همان منبع آبی است که روی دیوار توالت نصب می شود و دارای یک دستگیره می باشد و با کشیدن آن آب به داخل کاسه توالت ریخته می شود.

نشتی سیفون توالت:

گاهی دیده می شود که در ساختمان های چند طبقه، سقف یکی از واحد ها دچار نم می شد و پس از بررسی مشخص می شود که، سیفون توالت واحد بالایی دچارنشتی شده است. اگر سیفون دچار این مشکل و خرابی بشود باید آن را تعویض کنید.

به این نکته دقت داشته باشید که، تعویض سیفون توالت کار آسانی نمی باشد و باید آن را به وسیله ی شرکت های خدماتی مربوط به این کار انجام دهید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *